Page 126 - ΤΕΥΧΟΣ 30

SEO Version

συνταγές
Τι θα χρειαστούμε για το παν-
τεσπάνι
• ταψί 30x40 εκατοστά (το μεγε-
θος είναι σημαντικο για τη δόση
μας, αλλιώς αυξομειώστε τα υλικά
σας)
• λαδόκολλα
• μια καθαρή πετσέτα
• 100 γρ. άχνη ζάχαρη
• 100 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
(για να αφρατέψει)
• 4 αυγά
Τι θα χρειαστούμε για την
κρέμα λεμόνι
• 400 ml φρέσκο γάλα
• 110-120 ml χυμό λεμόνι (ένα
μεγάλο λεμόνι)
• το ξύσμα του λεμονιού
• 100 γρ. ζάχαρη
• 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Τι θα χρειαστούμε για τη δια-
κόσμηση
• άχνη ζάχαρη
• κανέλλα
• διακοσμητικά στένσιλ του καφέ
(ευχαριστούμε nescafe είναι σού-
περ)
Και πως το κάνουμε;
Ανάβουμε το φούρνο στους 200
βαθμούς να προθερμανθεί και
στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί
μας.
Σε ένα βαθύ μπωλ χτυπάμε την
άχνη ζάχαρη με τα αυγά με το
μίξερ. Τα χτυπάμε πολύ. Πάρα
πολύ. Θα βαρεθούμε να τα χτυ-
πάμε αλύπητα. Στο τέλος όμως θα
διπλασιαστούν σε όγκο και θα δη-
μιουργήσουν κάτι σαν σαντιγί, θα
στέκεται δηλαδή δε θα είναι ζου-
μερό. Θα μοιάζει με την απο κάτω
Ρολό λεμόνι με παντεσπάνι
Κορμός ή ρολό λεμονιού με σπιτικό παντεσπάνι. Κι αν δε σας αρέσει
το λεμόνι γεμίστε το παντεσπάνι μας με μαρμελάδες ή σοκολάτα!
φωτογραφία. Και ναι θα
έχει φουσκαλίτσες, τις θέ-
λουμε.
Στη συνέχεια θα παρατή-
σουμε το μίξερ και θα πιά-
σουμε μια ξύλινη σπάτου-
λα. Θα προσθέσουμε το κοσκινισμένο αλεύρι μας
σιγά σιγά και θα το ανακατέψουμε ελαφρά σα να
χαϊδεύουμε μωράκι που κοιμάται και δε θέλουμε να
το ξυπνήσουμε για να μη ξεσηκώσει το σύμπαν με
τα κλάμματα του. Αφού ανακατευτεί το αλεύρι, ρί-
χνουμε το μείγμα στο ταψί μας και το στρώνουμε σε
όλη την επιφάνεια του ταψιού. Το βάζουμε στο
φούρνο να ψηθεί για 6-10 λεπτάκια και να πάρει
ένα χρυσαφένιο χρώμα από την επάνω πλευρά. Το
βγάζουμε από φούρνο μας, με μια σπάτουλα ξεκολ-
λάμε τις άκρες και το ανα-
ποδογυρίζουμε σε μια πε-
τσέτα. Βγάζουμε προσε-
κτικά τη λαδόκολλα. Με
ένα μαχαίρι κόβουμε τις
άκρες γύρω γύρω ώστε
να καθαρίσουν.
Ετοιμάζουμε την κρέμα λεμόνι (ή άλλη γέμιση), την
αλείφουμε από πάνω αλλά αφήνουμε κενά γύρω
γύρω και με τη βοήθεια της πετσέτας σηκώνουμε τη
μια πλευρά και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε σφιχτό
ρολό αλλά με προσοχή μη μας ξεχυλίσει η γέμιση.
Για την κρέμα λεμόνι θα βάλετε όλα τα υλικά σε ένα
αντικολλητικό κατσαρολάκι και θα ανακατεύετε σε
μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και να γίνει σχετικά
σφιχτή (αλλά όχι πολύ σφιχτή).
Στο τέλος θα διακοσμήσετε το γλυκό ρολό σας με
άχνη ζάχαρη και αν έχετε στένσιλ μπορείτε να κά-
νετε σχεδιάκια με κανέλα για να κάνει αντίθεση. Αν
δεν έχετε ειδικά στένσιλ
μη μασάτε φτιάξτε μόνοι
σας ειναι εύκολο, σχεδιά-
στε ένα αστεράκι σε ένα
χαρτόνι και κόψτε το
εσωτερικό του.
Καλές γιορτές!
Πηγή: http://www.sheblogs.eu
Τεύχος 30 • Δεκέμβριος 2011 • www.kmag.gr
126